Home / Actueel / Nieuws

Dag van de FG, 1 juni 2023, georganiseerd door de AP

Geplaatst op 07-07-2023  -  Categorie: Nieuws  -  Auteur: Peter Kager / Dick Barbier

Sfeerimpressie van de Dag van de FG, 1 juni 2023

De dag van de FG zit erop. De tweede keer dat de AP een groot evenement heeft georganiseerd voor FG’s; om samen te komen, om kennis te delen, om bij te praten en om te leren. Doelstellingen die perfect bij ons als NGFG passen. Daarom waren wij dan ook ontzettend blij dat wij van de AP niet alleen de gelegenheid kregen om twee breakoutsessies te organiseren, maar ook aanwezig te mogen zijn met een eigen informatiestand!

De kers op de taart... NGFG een eigen informatiestand

Uit de vele gesprekken die de bestuursleden voerde met verschillende leden bleek dat het NGFG een goede weg is ingeslagen met de vernieuwde/aangescherpte missie, visie en strategie en dat men blij is met alle (hernieuwde/nieuwe) initiatieven. Als kers op de taart werd dat nog eens bevestigd door  de meer dan 20 inschrijvingen bij de stand die de Autoriteit Persoonsgegevens ons had gegund.

Breakoutsessie 1: Masterclass Handreiking FG's

Bestuurslid Joris Blaauw organiseerde samen met Elze 't Hart een masterclass met de titel Handreiking FG's. De interactieve sessie heeft nuttige inzichten voortgebracht die worden gebruikt voor het updaten van de Handreiking FG's (gepubliceerd in juli 2021). De presentatie die Joris en Elze tijdens hun masterclass gaven, kun je hier nog even nalezen. 

 • Achtergrond handreiking FG's
  NGFG publiceerde in 2021 de handreiking FG's voor haar leden. Het document is opgesteld door meerdere FG's en gebaseerd op formele documenten, die zowel op Europees als nationaal niveau zijn gepubliceerd. De handreiking FG's maakt inzichtelijk hoe de rol van de FG kan worden vormgegeven.
 • Updaten handreiking FG's
  De functie van FG heeft zich door de jaren heen verder ontwikkeld en is nog altijd in ontwikkeling. Bij het NGFG merken we dat FG’s voortdurend stappen in hun ontwikkeling én rol zetten en meer duiding zoeken bij de invulling van formele kaders. Het NGFG wil haar leden ondersteunen door de handreiking FG's te actualiseren, te concretiseren en nader te duiden. Rechtspraak en praktijkvoorbeelden zullen als input dienen alsmede (en vooral) de input van FG's.
 • Masterclass Handreiking FG's
  De masterclass Handreiking FG's bood de mogelijkheid om op interactieve wijze kennis uit te wisselen met FG's. Tijdens de masterclass heeft Elze 't Hart de actualiteiten toegelicht. Vervolgens hebben Elze en Joris input opgehaald bij de aanwezigen aan de hand van stellingen en dilemma's. Dit heeft zeer nuttige en bruikbare inizchten opgeleverd die worden meegenomen in de nieuwe handreiking.
 • Meedenken over het updaten van de Handreiking FG's?
  Het NGFG staat open voor alle input vanuit haar leden bij het actualiseren van de handreiking FG's. Mocht je als FG input willen geven, zoals over onderwerpen waar we aandacht aan moeten besteden of specifieke punten, neem dan vooral contact op en stuur een e-mail aan het secretariaat van NGFG.

Breakoutsessie 2: M&I programma

NGFG kreeg de gelegenheid gekregen om aan de aanwezige FG’s iets te vertellen over het mentor en intervisieprogramma. Artan Jacquet en Peter Kager waren de sprekers bij deze sessie. Samen met de aanwezigen voerden zij een open gesprek over wat mentoring en intervisie bij kan dragen aan het FG-schap. Daaruit ontstond een leuke discussie over het feit of het FG-schap een eenzaam beroep is. Dat kan zo gezien worden omdat je als FG vaak de enige in de organisatie bent die functie van FG bekleedt. Aan de andere kant werd er zeer terecht opgemerkt dat je als FG juist overal ingangen kunt, en moet, hebben. Je voortdurend in gesprek met mensen moet zijn om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen; en vervolgens moet besluiten om daar al dan niet iets mee doen als FG. Jezelf open opstellen, zorgt er juist voor het dat het verre van eenzaam is: men heeft jou nodig!

Toch kan het soms eenzaam voelen en kun je iemand missen om mee te sparren over de mooie uitdagen waar je als FG voor staat. Op inhoud, natuurlijk. Maar meer nog op het vlak van persoonlijke ontwikkeling en in de omgang met complexe situaties. En dat is nu juist wat het mentor en intervisie programma van het NGFG hoopt te bereiken. Samen met andere FG’s sparren over de zaken die het FG-schap zo mooi, en soms moeilijk, maken.

PS: mocht jij je nog in willen schrijven als mentee of deel willen nemen aan een intervisiegroep? Kijk dan even op deze pagina en meld je aan