Home / Actueel / Nieuws

Uitnodiging: praat mee over op- en inrichting FG-register

Geplaatst op 21-03-2024  -  Categorie: Verenigingsnieuws  -  Auteur: Bestuur NGFG

Beeld van hand bij archiefbox

In oktober 2023 werd onder de werknaam het Nationaal Register voor FG's het voornemen om in 2024 een FG-register te realiseren aangekondigd. Gedurende 2023 heeft het NGFG, net als diverse andere partijen, haar input gegeven bij het verkennende onderzoek dat in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid is uitgevoerd. Uit dat onderzoek is gebleken dat veel partijen voorstander zijn van de komst van een FG-register.

Begin maart 2024 voerde het NGFG bestuur en het Ministerie van J&V wederom een goed gesprek over de oprichting van het beoogde FG-register. Om een FG-register te realiseren, faciliteert het Ministerie van J&V de komende tijd het proces om te komen tot duidelijke adviezen over hoe het register het beste kan worden opgezet. Daarvoor wordt input van FG's gevraagd, die zij door deelname aan werkgroepen over verschillende thema's rond het register kunnen delen.

NGFG-leden voor werkgroepen FG-register gezocht

Op 15 mei 2024 van 09.00u tot 16.00u organiseert het ministerie van J&V bij hen op locatie, Turfmarkt 148 in Den Haag, een eerste sessie over het FG-register. Wij zijn verheugd om te melden dat J&V daarvoor circa 30 plekken beschikbaar stelt voor leden van het NGFG, zodat vanuit de kennis en expertise van FG's het register een mooie start krijgt. Zet 15 mei dus alvast in je agenda en schrijf je in voor deelname aan de werkgroepen onder aan deze pagina.

Standpunten NGFG t.a.v. FG-register

Het NGFG is voorstander van een goed doordacht register. Vanuit het NGFG zien wij voordelen in een register wanneer het gericht is op het bevorderen van de kwaliteit en integriteit van de beroepsuitoefening. Het verder professionaliseren van de FG-functie kan helpen bij het verbeteren van (het toezicht op) gegevensbescherming. Duidelijkere kwaliteitskenmerken binnen de beroepsgroep kunnen leiden tot herkenning en erkenning van een goede FG. Daardoor ontstaat ook meer profilering met meer aandacht voor de beroepsgroep. We verwachten dat bij een goede opzet en gebruik van een dergelijk register, dit gesprekken met verwerkingsverantwoordelijken kan verbeteren om de FG juist te positioneren.

Schrijf je nu in voor deelname aan de werkgroepen FG-register

Wil jij vanuit jouw FG-rol en op persoonlijke titel meepraten in Den Haag over de op- en inrichting van het register voor FG's?

Schrijf je dan hier in vóór 25 april 2024.

Let op: het bestuur selecteert bij overinschrijving op de diversiteit van de deelnemers in sector, ervaring en extern of intern FG-schap. Het NGFG stuurt de deelnemers de uitnodiging van het ministerie van J&V door, waarna zij zelf de benodigde informatie kunnen invullen inclusief voorkeur kunnen aangeven voor de werkgroep. 

Vragen en/of opmerkingen? Stel ze tijdens de ALV, 11 april 2024 in Utrecht

We reserveren een apart tijdslot voor dit onderwerp aansluitend op de voorjaars-ALV 2024 en voorafgaand aan de kennissessie. Heb je de ALV gemist en toch nog een vraag? Stuur dan een mailtje naar taairaterces.[antispam].@ngfg.nl