NIEUWSARTIKEL

NGFG leden door de jaren heen: Jelle Hoekstra aan het woord

Geplaatst op 26-02-2024  -  Categorie: Interviews  -  Auteur: Jelle Hoekstra

Jelle Hoekstra, NGFG

In de rubriek NGFG leden door de jaren blikken we regelmatig met zowel huidige, als oud-leden terug op herinneringen, inzichten en ervaringen als (lid van het NG) FG. Ook werpen we een blik op de verwachtingen t.a.v. de toekomst. Deze keer is de beurt aan Jelle Hoekstra, FG bij het HagaZiekenhuis in Den Haag. We stelden hem de volgende vragen. 

Hoe heb jij NGFG leren kennen?

 • In 2017 schreef ik mijn masterscriptie over de rol van de FG. In deze periode interviewde ik verschillende FG’s en leerde ik het NGFG kennen.

  Een belangrijk inzicht uit mijn onderzoek is dat je als FG niet mag straffen. Sanctioneren is namelijk een bestuursrechtelijke bevoegdheid die de wetgever aan de Autoriteit Persoonsgegevens heeft gegeven. Als FG heb je juist meerwaarde omdat je dicht bij het vuur zit. Het beeld dat de FG een verlengde arm is van de Autoriteit Persoonsgegevens is niet terecht. De FG is geen politie-agent, maar een interne snelheidsmeter. Alleen de Autoriteit Persoonsgegevens heeft de bevoegdheid om boetes uit te delen..

Wanneer ben jij lid geworden van NGFG en had je daar een specifieke reden voor?

 • In februari 2018 ben ik lid geworden van de vereniging. Ik was nog geen FG, maar werkte als juridisch adviseur. Mijn ambitie was om later FG te worden en dat is in 2021 ook gebeurd.

Wat waren jouw verwachtingen ten aanzien van een NGFG-lidmaatschap?

 • Het NGFG is de eerste vereniging waar ik lid van werd na mijn studie. Ik had verwacht om in een volwassen vereniging terecht te komen, maar kan me herinneren dat ik na de eerste ALV erg teleurgesteld was. Vermoedelijk was ik de jongste persoon in de zaal; misschien was dat de reden dat ik de bijeenkomst niet inspirerend vond. Als jonge hond had ik meer discussie en toekomstvisie verwacht. Meer inhoud over wat het betekent om FG te zijn en de bijdragen van NGFG daaraan was. 

Is er in de loop van de tijd iets veranderd aan jouw verwachtingen en zo ja, hoe komt dat?

 • Mijn verwachtingen zijn niet veranderd, tegelijkertijd komt er meer energie in de NGFG-bijeenkomsten en dat is mooi om te zien. Het is niet makkelijk om naast je werk op vrijwillige basis een beroepsvereniging te draaien. Daarom heb ik ook veel respect voor alle mensen die daaraan bijdragen. Zelf draag ik als lid bij door deelname aan bijvoorbeeld werkgroepen. Dat is nuttig en leuk om te doen.

Zijn er misschien al kennisgroepen of programma’s waarvoor jij je hebt aangemeld / gaat aanmelden?

 • Afgelopen jaar heb ik de training intervisiebegeleider van het Mentor en Intervisieprogramma gevolgd. Intervisie is enorm leerzaam: met vakgenoten praat je gestructureerd (!) over situaties waar je tegen aan loopt in je werk. Een organisatie kan maar één FG benoemen, dat betekent dat de functie per definitie eenzaam is. Met intervisie kan je jezelf met vakgenoten ontwikkelen. Meld je dus vooral aan!

Wat voor soort FG ben jij? Hoe stel jij je op binnen jouw organisatie en loop je daar tegen specifieke situaties of vragen aan?

 • De bedoeling van de wet staat voor mij centraal. In de context van een ziekenhuis is dat: zorgvuldig omgaan met de gegevens van patiënten en medewerkers.

  In 2019 had het HagaZiekenhuis het ongewenste record om de eerste AVG-boete in Nederland te krijgen. Dat heeft geleid tot een hoog bewustzijnsniveau onder medewerkers, maar soms ook tot doorgeslagen voorzichtigheid. Als FG blijf ik kritisch, maar houd ik ook rekening met deze context.

  Specifieke situaties of dilemma’s schrijf ik niet in een nieuwsbrief, maar neem ik mee naar een
  intervisiebijeenkomst. Heb jij je daar al voor aangemeld?

Contact met Jelle Hoekstra

Heb jij een vraag aan Jelle Hoekstra of wil je een linkje met hem leggen? Log dan in op de ledenpagina op ngfg.nl en klik op leden zoeken leden of stuur Jelle een berichtje via zijn LinkedIn profiel