Home / Actueel / Nieuws

Hoe gaat het NGFG mentoring en intervisie faciliteren?

Geplaatst op 06-03-2023  -  Categorie: Nieuws  -  Auteur: Karen Siemers

Op maandag 20 maart 2023 organiseert het NGFG een kennissessie over het Mentor en Intervisie programma dat dit jaar start als pilot. Met dit programma wil het NGFG aan leden de mogelijkheid bieden om elkaar persoonlijk én professioneel te ondersteunen bij de uitoefening van hun rol als FG. 

Het zal voor veel FG's herkenbaar zijn. Niet alles lukt in één keer, gaat snel genoeg of wordt omarmd door (het bestuur van) de organisatie waar je FG bent. Soms ligt dat aan het volwassenheidsniveau van de organisatie. Net zo interessant is het, om te kijken naar hoe jouw eigen handelen een aandeel vormt in het succes of de uitdagingen die je in je rol ontmoet. In veel organisaties heb je maar één FG, dat betekent dat reflecteren met gelijken niet mogelijk is binnen je organisatie. Het NGFG wil leden faciliteren in een veilige omgeving waarin dit wél kan.  

Na een introductie van het Mentor en Intervisie programma en een korte toelichting van Karen Siemers is de vloer voor Jeroen Ouendag. Jeroen is ruim 20 jaar afwisselend actief als (interim) manager, organisatieadviseur, trainer en coach en heeft sinds 2016 een succesvol lopend intervisie netwerk opgezet voor het NOC*NSF. Hij licht de kernpunten van een goede mentor/mentee of intervisie sessie toe. Vanuit de opzet van het programma schetst Jeroen een concreet beeld van wat je als deelnemer van het programma te wachten staat.  

mentoring

 

Wat houdt het programma in?  

Het Mentor en Intervisie programma van het NGFG ziet er als volgt uit. Na de kennissessie kunnen NGFG leden die zich als mentor of intervisiebegeleider willen ontwikkelen zich aanmelden via de website van het NGFG.    

Na aanmelding krijgt een (geselecteerde) groep mentoren en een groep intervisiebegeleiders in mei een training van Jeroen. De selectie vindt plaats op basis van beschikbaarheid en ervaring/sector van de FG. Aan de mentoren koppelt het NGFG mentees, die bij hun aanmelding op een later moment een (niet-bindende) voorkeur kunnen aangeven voor een mentor.   

De intervisiebegeleiders kunnen met een bestaande of nieuwe groep FG's aan de slag. Ook daar speelt het NGFG waar nodig een verbindende rol. Voor de mentoren en intervisiebegeleiders stelt het NGFG leidraden ter beschikking met de spelregels voor goede mentor- of intervisiesessies. Daarmee gaan de mentoren en intervisiebegeleiders op eigen gelegenheid met hun mentees of intervisiegroepen aan de slag in de praktijk.  

Na minimaal twee sessies met mentees en intervisiegroepen, komen de mentoren en intervisiebegeleiders terug voor een tweede sessie met Jeroen. De mentees en groepsleden van de intervisiebegeleiders krijgen via een enquête de mogelijkheid om feedback te geven. Op basis van de ervaringen en feedback gaat het NGFG kijken naar een vervolg voor in 2024.    

Aanmelden voor de kennissessie 

Is je interesse al gewekt? Kom dan maandag 20 maart naar de Jaarbeurs MeetUp om de sessie inclusief borrel bij te wonen. NGFG-leden kunnen zich hier aanmelden voor een plek in de zaal.  Wil of kun je niet fysiek maar online aanwezig zijn? Meld je als NGFG-lid dan hier aan voor het online volgen van de sessie. 

Ben je nog geen lid van NGFG? Meld je dan hier aan om lid te worden of neem contact met ons op en informeer naar de mogelijkheden om als introducee deel te nemen.