Home / Actueel / Nieuws

30 november 2022: Kennisevent

Geplaatst op 25-10-2022  -  Categorie: Archief  -  Auteur: JoĆ«lle van Baren

persoon-half-transparant-pexels-andrea-piacquadio-3760089

De positie van de FG in de organisatie

Wat als jouw advisering of toezicht tot conflicten leidt?

 

Woensdag 30 november 2022 om 15:15 uur, aansluitend op de Algemene Leden Vergadering (ALV), organiseert het NGFG een kennisevent en netwerkborrel. 

Thema kennisevent

pexels-alexander-dummer-133021We gaan tijdens dit event dieper in op het thema de positie van de FG. Veel FG’s herkennen de situatie waarin discussie of een meningsverschil ontstaat met de verwerkingsverantwoordelijke, een medewerker of misschien zelfs het bestuur/de directie. Het kan gaan om een advies dat wordt genegeerd of bijvoorbeeld toezicht dat niet lekker werkt. Voorbeelden genoeg. Als de discussie zich dan specifiek richt op jouw positie als FG, sta je als FG soms alleen. Hoe ga je daarmee om en wat zijn er voor mogelijkheden om je toch te laten steunen of gesterkt te voelen?

Napraten tijdens een netwerkborrel

Aansluitend op het kennisevent vindt een netwerkborrel plaats, (aanvang 18:00 uur), zodat we de opgedane kennis en eigen ervaringen nog in een informele setting met elkaar kunnen delen.

Sprekers

Drie sprekers willen tijdens het kennisevent graag hun ervaringen met jou delen en handvatten aanreiken om jouw positie als FG te versterken.

 • Ricardo Catalan, coördinator FG helpdesk, Autoriteit Persoonsgegevens (AP)
  Schets van lastige praktijksituaties en binnengekomen signalen hierover bij de AP. 
 • Artan Jacquet, FG Rijksuniversiteit Utrecht (RUU)
  Schets van lastige praktijksituaties en (mogelijke) gevolgen hiervan.
 • Michiel Vader
  foto-michiel-vader-copyright-ngfgMichiel Vader
  is bestuurssecretaris en beleidsmedewerker bij de Nederlandse Vereniging van Toezichthouders in Zorg en Welzijn (NVTZ). Hij was onder meer de penvoerder van de gids De rol van de raad van toezicht bij innovatie, waarin zorgvuldig databeheer een van de thema’s is. Hij weet ook het een en ander van de verankering van de taken en verantwoordelijkheden van de raad van toezicht in statuten en reglementen.

  Tipje van de sluier van wat Michiel Vader komt vertellen / waarom jij naar hem moet komen luisteren
  De raad van toezicht / raad van commissarissen heeft tot taak om integraal toezicht te houden op het beleid van de raad van bestuur. Om op een goede manier invulling te geven aan die taak heeft de raad van toezicht een eigen verantwoordelijkheid om informatie te verzamelen en te beoordelen; ook waar het gaat over de bescherming van persoonsgegevens. Contact tussen de Functionaris Gegevensbescherming (FG) en de raad van toezicht ligt in dat opzicht voor de hand, maar hoe krijgt dat in de praktijk vorm? Daar gaan we in deze workshop verder op in.

  Een kort antwoord op de vraag: welke oplossing draagt Michiel aan voor het probleem bekeken vanuit ervaren toezichthouders?
  "Tijdens dit kennisevent hoop ik meer duidelijkheid te scheppen over de positie van de raad van toezicht en over het (globale) functioneren daarvan in de praktijk. Mogelijk verlaagt dit voor Functionarissen Gegevensbescherming de drempel om, idealiter met medeweten van de raad van bestuur, contact te leggen met de raden van toezicht."

Programma

 • 14:00 uur: ingelaste ALV t.b.v. benoeming nieuwe bestuursleden. Klik hier voor meer informatie.
 • 15:00 uur: pauze / instroom deelnemers kennisevent
 • 15:15 uur: opening kennisevent
 • 15:20 uur: Artan Jacquet en Ricardo Catalan aan het woord
 • 16:00 uur: pauze incl. uitwerkopdracht
 • 17:00 uur: Michiel Vader aan het woord
 • 17:20 uur: panel, bespreking uitwerkopdracht en discussie met de zaal
 • 18:00 uur: netwerkborrel
 • 19:00 uur: einde

We kijken uit naar een interessante middag waarbij je als lid met jouw input van harte welkom bent. Er is plaats voor maximaal 230 deelnemers, dus schrijf je nu snel in zodat je zeker weet dat je een plekje hebt. Graag tot 30 november!

Meld je hier aan voor het kennisevent en de netwerkborrel. Aanmelden kan tot uiterlijk maandag 28 november 2022.

Ben je (actief) lid van NGFG? Meld je dan ook direct aan voor de ALV-stemming!

Locatie

We ontvangen jou graag in de centrale hal op de 2e verdieping van Jaarbeurs Meetup, Beatrixgebouw, Jaarbeursplein 6, 3521 AL Utrecht. Vergeet niet om je even bij ons aan te melden en de QR-code op jouw bevestigingsmail, en indien je met de auto komt ook jouw parkeerkaart (voor gratis uitrijden), door ons te laten scannen.

Bereikbaarheid en parkeren

Op de website van de Jaarbeurs vind je alle praktische informatie. Onderstaand vast even wat reisinformatie op een rijtje. 

 • Openbaar vervoer
  Jaarbeurs Meetup is perfect bereikbaar met het openbaar vervoer. De locaties liggen pal naast station Utrecht Centraal en er stoppen doorlopend bussen en trams bij halte Jaarbeursplein.

  Kom je met de trein? Dan volg je vanaf station Utrecht Centraal de borden ‘Jaarbeursplein’. Binnen enkele minuten sta je in het Beatrixgebouw.

  Kom je met de bus? Dan neem je een bus die stopt bij de bushalte CS Jaarbeurszijde. Vanaf station Utrecht Centraal volg je de borden ‘Jaarbeursplein’. Met een paar minuten sta je in het Beatrixgebouw.

  Kom je met de tram? Dan neem je een tram die stopt bij de tramhalte CS Jaarbeursplein. Vanaf deze halte is het slechts een paar minuten lopen naar het Beatrixgebouw.

 • Met de auto
  Om Jaarbeurs Meetup gemakkelijk te kunnen vinden, klik je hier voor een routebeschrijving. Je kunt je auto het beste parkeren op P1 of P3; deze parkeerterreinen liggen het dichtst bij Jaarbeurs Meetup, zie ook de plattegrond. P2 en P4 zijn ook een optie, maar iets verder lopen. Gebruik echter NIET de parkeergarage direct onder het Beatrixgebouw; deze is van de gemeente en het is bij gebruik van deze garage niet mogelijk om jou van gratis uitrijden te voorzien. 

Annulering

Als je onverhoopt verhinderd bent, verzoeken we je vriendelijk om dit uiterlijk zondag 27 november 2022 door te geven via tnemeganamtcejorp.[antispam].@ngfg.nl. Als je jezelf op woensdag 30 november afmeldt of helemaal niet afmeldt, ben je helaas € 35,- administratiekosten verschuldigd!