Home / Actueel / Nieuws

Raoul Winkens deed mee aan het M&I programma van het NGFG en deeld zijn ervaringen met ons

Geplaatst op 24-04-2024  -  Categorie: Geen navigatie

Raoul Winkens over zijn ervaringen tijdens het M&I programma bij het NGFG

Raoul Winkens besloot mee te doen aan het mentor en intervisieprogramma. Zelf had hij veel baat bij coachgesprekken met FG's en daarom wilde hij dit doorgeven aan de mentee's van het programma. Ben je benieuwd hoe Raoul het M&I programma heeft ervaren? Lees hieronder het Artikel. 

Hoe heb je de gesprekken als mentor/intervisiebegeleider zelf ervaren en wat bracht het jou?

Prettig, je wordt als mentor voorbereid door het NGFG mocht je nog ervaring missen of onzeker zijn over hoe je als mentor te werk moet gaan. Je hoeft er echt geen 20 jaar op te hebben zitten om nuttige zaken te kunnen delen en een goed gesprek met een mentee te hebben.

De gesprekken brengen veel. Je kunt netwerken met mede-FG’s, je kunt vaardigheden oefenen die als FG ook nuttig zijn. Namelijk iemand anders helpen door handvatten aan te reiken in plaats van zelf de oplossing aandragen. Ook zit er een zeker spiegel-element in, omdat er altijd wel enige overlap in FG-werkzaamheden en strubbelingen zit.

Waarom heb je besloten om je aan te melden als mentor/intervisiebegeleider?

Zelf heb ik altijd veel baat gehad bij coaching gesprekken met ervaren FG’s en dat werkt nog steeds goed ook al heb je zelf al wat meer FG-jaartjes op de teller. Om die reden leek het me ook een leuke uitdaging om zelf die gesprekken te voeren als mentor. Binnen de universitaire sector hebben we een sterk FG-netwerk waarbij kennisdeling gewaardeerd wordt. Op deze wijze kon ik dat aspect wat verbreden buiten mijn bekende netwerk. Als mentor leer je ook weer van ieder gesprek en dat is altijd mooi meegenomen.

Wat zijn kwaliteiten die een goede mentor/intervisiebegeleider moet hebben volgens jou?

Dat hangt sterk af van de gesprekspartner. Als er geen klik is, kun je nog zoveel goede kwaliteiten hebben, dat komt dan minder goed binnen bij de ander. Belangrijk is dat beide partijen durven aan te geven als er geen klik is. Als mentor ben je geen consultant of vraagbaak die overal een oplossing voor heeft. Je moet dus open staan voor een goed gesprek, sturen op reflectie en goed kijken naar de behoeftes van de ander. Luisteren, samenvatten, feedback leveren. Allemaal zaken die iedereen wel kent, maar waarbij oefening heel belangrijk is. Als mentor moet je deze vaardigheden hebben, maar je kunt ze meteen ook trainen.

Waarom raad je anderen aan deel te nemen aan dit programma als mentor/intervisiebegeleider of mentee?

Je bent altijd zelf degene die bepaalt of je doorgaat na een match met je mentor of mentee. Dat doe je samen met de ander. Als die klik er is dan kun je buiten je vertrouwde wereld collega FG’s helpen met hun werk en er zelf wat van leren. Dat vergt enige investering, maar levert ook heel veel op. Als het goed is voor alle betrokken partijen!

Meer weten over Raoul of even contact met hem opnemen?

Neem dan contact op via de Leden zoeken Leden pagina op ngfg.nl of stuur hem een berichtje via LinkedIn