NIEUWSARTIKEL

NGFG leden door de jaren heen: Henk ter Steege aan het woord

Geplaatst op 29-02-2024  -  Categorie: Interviews  -  Auteur: Henk ter Steege

Foto van NGFG-lid Henk ter Steege

In de rubriek NGFG leden door de jaren blikken we regelmatig met zowel huidige, als oud-leden terug op herinneringen, inzichten en ervaringen als (lid van het NG) FG. Ook werpen we een blik op de verwachtingen t.a.v. de toekomst. Deze keer is de beurt aan Henk ter Steege, FG en jubilaris bij CAOP, en vanaf eind april met pensioen. We stelden hem de volgende vragen.

Wie ben je en wat doe je?

  • Tante Es, een typetje van Jörgen Raymann, begon haar interview met BN-ers altijd met de vraag: wie is je vader en wie is je moeder? Die twee zijn voor de meeste mensen zeer bepalend wie je bent (geworden) en ook voor mij. Het vinkje van een hoogopgeleide of welgestelde ouder heb ik niet, maar dat wordt dan gecompenseerd door een extra vinkje omdat ik van oorsprong een Tukker ben. Via de docentenopleiding Staathuishoudkunde en Statistiek (Economieleraar) in Amsterdam, banen in de sociale zekerheidssector en communicatie sluit ik mijn carrière af als FG bij het CAOP in Den Haag.

    Ik woon ik al ruim 40 jaar met mijn vrouw in Haarlem. Onze drie jongens, de jongste is 31, zijn al jaren geleden uit huis gegaan, zodat we elk moment van de dag kunnen besluiten of we naar de film gaan of uit eten. In de praktijk valt dat dan weer tegen omdat we ook onze sociale verplichtingen hebben zoals bijvoorbeeld oppas- oma en opa.
    Naast mijn werk als FG ben ik ook beleidsmedewerker Informatisering & automatisering en laatstelijk actief geweest als projectleider voor de implementatie van M-Files, een documentmanagementsysteem. Maar de meeste aandacht heeft toch mijn werk als FG. In dit verband is wel aardig om te vermelden dat het werk van mijn eerste vaste baan ook gebaseerd was op een Europese verordening, namelijk ‘Verordening (EEG) nr. 1408/71 van de Raad van 14 juni 1971 betreffende de toepassing van de sociale zekerheidsregelingen op loontrekkende en hun gezinnen, die zich binnen de Gemeenschap verplaatsen’.

We zien dat je dit jaar je 25-jarig jubileum bij CAOP viert. Dat is een behoorlijke periode. Wat waren de ontwikkelingen waarbij jij nauw betrokken was in deze jaren?

  • 25 jaar geleden was het CAOP een organisatie van ongeveer 150 fte’s die zijn opdrachten vooral kreeg via het old-boys netwerk. CAOP is uitgegroeid naar een onafhankelijke kennisorganisatie met meer dan 250 fte’s, waar werk kan worden gedaan met impact voor de maatschappij. Dat gebeurt via de werkzaamheden voor arbeidsmarkt- en opleidingsfondsen in onderwijs en zorg, de vele onafhankelijke commissies (commissie Deetman, commissie Van Rijn, Chroom6 defensie), de cao-onderhandelingen voor Rijk en Politie en de programma’s van Alles is Gezondheid en de Beweegalliantie. Met terugwerkende kracht realiseer je je pas, hoe bijzonder het is om die veranderingen mee te maken. Begonnen met een Apple-computer en vaste telefoon op kantoor en eindigend met windows-laptop en iPhone thuis.

Je bent voornemens om met pensioen te gaan in april. Wat laat je achter en wie hoop je dat jouw plekje op gaat vullen? Wat moet deze FG leuk vinden, kunnen, verwachten en ambiëren?

  • De activiteiten van het CAOP en de samenstelling van de medewerkers is zeer divers. Het ene moment adviseer je over de privacyrechterlijke rolverdeling bij een klachtencommissie en een moment later krijg je vraag over een project bij een van de arbeids- en opleidingsfondsen. Als je dat leuk vindt, is FG de ideale baan.

Kunnen we de vacature ergens terug vinden? 

Hoe heb jij het NGFG leren kennen en waarom ben je lid geworden?

  • Voordat ik FG was, was ik vertrouwenspersoon en lid van de landelijke vereniging van vertrouwenspersonen. Voor mij was het niet meer dan logisch dat ik als FG ook lid zou worden van een vergelijkbare club.

Wat waren jouw verwachtingen ten aanzien van een NGFG lidmaatschap en is er in de loop van de tijd iets veranderd aan die verwachtingen?

  • Ik verwachtte in 2016 dat ik via NGFG opleidingen en trainingen zou kunnen volgen en ook gecertificeerd zou kunnen worden. En dat ik veel contact zou hebben met collega-FG’s. Die verwachtingen moest ik snel bijstellen. Gelukkig kan ik ze nu weer in positieve zin bijstellen onder andere door de activiteiten die vanuit het bestuur worden georganiseerd.

Blijven we jou zien bij het NGFG wanneer je met pensioen gaat?

  • Moet de actie van mij uitgaan of van het NGFG? Ik heb in de statutenwerkgroep gezeten, maar weet even niet wat er geregeld is voor pensionado’s die geen FG meer zijn. Ik vrees dat het dan afgelopen is. Gelukkig is er leven na een FG-schap, maar wie weet.

Wat mis jij (nog) als lid van het NGFG? En wat vind je juist erg goed gaan?

  • Ik vraag me af of het NGFG laagdrempelig genoeg is om lid van te worden. En wat ik mis is de onderlinge verbondenheid om samen te werken aan privacy voor alle betrokkenen. Maar dat kan ook aan mij liggen, realiseer ik me. Het mentor en intervisie programma vind ik een goede ontwikkeling, evenals het forum op de website.

Wat zijn naar jouw idee échte hete hangijzers ten aanzien van wereldwijde ontwikkelingen en de rol van de FG hierin?

  • Bij wereldwijde ontwikkelingen denk ik niet als eerste aan privacy. AI en privacy is natuurlijk wel een ‘dingetje’. Waar ik me wel zorgen om maak is de privacy bij echte commerciële bedrijven en de privacy bij kleinere organisaties die op vrijwilligers draaien, zoals sportverenigingen en religieuze instellingen. Die kleine organisaties hebben veelal geen FG. Misschien een idee om FG’s van ANBI-instellingen korting te geven. In dat geval blijf ik FG en lid.

Als jij een kennisevent zou mogen verzorgen, waarover zou dat dan gaan en wie zou je uitnodigen?

  • ‘AI kan niet zonder goede theologie’.

Wil je nog iets delen waarbij je het niet eens bent met veel andere FG’s, de AP of anderen?

  • Nee hoor, als ik het niet eens ben met iets of iemand, laat ik dat vrij snel weten.