NIEUWSARTIKEL

NGFG leden door de jaren heen, afl. 2: Ben Smit aan het woord

Geplaatst op 29-08-2023  -  Categorie: Interviews  -  Auteur: Ben Smit

Met het oog op het 20-jarig bestaan van NGFG in 2023 zijn we naast de online reeks ‘Bestuursinzichten door de jaren heen’ ook gestart met de reeks NGFG leden door de jaren heen. In deze reeks blikken we met oud-leden, huidige leden en nieuwe leden terug op herinneringen, inzichten en ervaringen als lid van het NGFG. De tweede in deze reeks is Ben Smit, FG bij Pieter van Foreest. We stelden hem zeven vragen.

copyright-ben-smit-300x300

 1. Hoe heb jij NGFG leren kennen?
  Ik werk als Privacy Officer bij ouderenzorgorganisatie Pieter van Foreest en ben sinds februari 2023 aangesteld als Functionaris Gegevensbescherming (FG). Voordat ik bij Pieter van Foreest kwam werken, was ik altijd al op zoek naar manieren om mijn netwerk te verbreden en te verstevigen. In die zoektocht kwam ik NGFG tegen. Toen ik bij Pieter van Foreest solliciteerde, heb ik dan ook gelijk aangegeven dat ik wilde aansluiten bij de NGFG. Bij mijn aanstelling als FG bij Pieter van Foreest heb ik die stap inderdaad mogen zetten.

 2. Wat was voor jou een belangrijke reden om lid te worden van NGFG?
  De functie van FG bekleed je veelal als ‘éénpitter’. Ik maak als FG wel onderdeel uit van het team IB&P (InformatieBeveiliging & Privacy), maar functioneel zijn de verantwoordelijkheden goed gescheiden. Sinds mijn aanstelling als FG ben ik mij daarvan goed bewust. Binnen de organisatie zijn er wel personen waarmee ik regelmatig overleg, denk aan onze SO (security officer), bestuurssecretaris of jurist. Maar als persoon vind ik het ook fijn om over zaken te sparren met mensen in een gelijkwaardige functie en dat kan binnen het NGFG.

 3. Wat waren jouw verwachtingen ten aanzien van een NGFG lidmaatschap?
  Ik heb er alle vertrouwen in dat het NGFG, onder leiding van een vernieuwd bestuur, haar positie verstevigd in relatie tot de AP en andere relevante partijen. Ook kan NGFG vooral gaan fungeren als netwerk- en kennisbank. Ik denk dat dat voor mij, in mijn functie als FG, zal bijdragen om mijn werk beter te kunnen doen. NGFG kan mij helpen met vraagstukken en met casussen waar wij als organisatie mee te maken krijgen. Een bijkomend voordeel is dat de feedback vanuit het NGFG en NGFG-netwerk mij zal helpen bij het versterken van mijn positie binnen mijn organisatie.

 4. Is er in de loop van de tijd iets veranderd aan jouw verwachtingen en zo ja, hoe komt dat?
  Door mijn recente lidmaatschap van het NGFG kan ik nog niet echt zeggen dat mijn verwachtingen veranderd zijn. Ik ben nog altijd enthousiast en werk graag mee aan de initiatieven die door de NGFG worden geïnitieerd of op korte termijn geïnitieerd zullen worden.

 5. Zijn er misschien al kennisgroepen of programma’s waarvoor jij je hebt aangemeld / gaat aanmelden?
  Ik heb mijzelf aangemeld voor het Mentor & Intervisie programma van het NGFG. De reden mag duidelijk zijn. Ik zie het als een soort netwerken waarbij je samen tot mooie inzichten kan komen. Daarnaast heb ik mijn medewerking aangeboden om op de verschillende mediakanalen het NGFG verder, en daar waar mogelijk beter, te profileren en te positioneren.

 6. Wat voor soort FG ben jij? Hoe stel jij je op binnen jouw organisatie en loop je daar tegen specifieke situaties of vragen aan?
  Als FG probeer ik goed zichtbaar en benaderbaar te zijn. Dit doe ik door onder andere interessante berichten te delen op ons intranet (niet alleen werk gerelateerd), door veel op locatie te werken en door aan te haken bij verschillende werkgroepen en commissies. Het kopje koffie bij de automaat kan vaak al veel meer informatie opleveren dan wanneer je op zoek moet naar antwoorden bij bijvoorbeeld een incident. Het werken op één van onze 23 locaties draagt hieraan bij. Even je gezicht laten zien en een praatje maken, maakt een contact persoonlijk en waardevol. Ik merk dat deze persoonlijke aanpak je benaderbaar maakt. De drempel om vragen te stellen, is een stuk minder hoog als je weet waar je terecht kunt en deze vraag persoonlijk kunt stellen in een vertrouwelijke, informele setting.

 7. Wat komt er de komende jaren op jou af ten aanzien van jouw rol als FG?
  De komende periode komt er veel op ons af zoals veranderende wetgeving; denk aan NIS2, NEN7510, etc. Maar ook de veranderingen in de zorg zelf, de manier waarop zorg geleverd wordt en de mate waarin middelen beschikbaar of nodig zijn. Verder zal dataoverdracht binnen de zorg een belangrijke topic zijn/worden en doet AI zijn intrede in de zorg; hoe gaan wij daarmee om? Al met al genoeg uitdagingen waar ik met veel passie mee aan de slag wil gaan.

  Is er nog iets wat je verder met ons wilt delen? 
  Ik geef nog graag mee dat ik opensta om mijn netwerk verder met vakgenoten uit te breiden en uiteraard ervaringen, inzichten en uitdagingen te delen. 

  Nog even napraten met Ben Smit? Zo kun je hem contacteren. 
  Je kunt Ben Smit natuurlijk altijd even opzoeken door in te loggen op ngfg.nl en vervolgens te klikken op leden zoeken leden. Een ander goed medium is het LinkedIn profiel van Ben.