Home / Actueel / Nieuws

Helmi Martens vertelt wat het M&I programma haar heeft gebracht

Geplaatst op 24-04-2024  -  Categorie: Geen navigatie

Helmi Martens als mentor en intervisiebegeleider bij het NGFG

Helmi Martens meldde zich vorig jaar aan voor het mentor- & intervisieprogramma. Ze bleek het geweldig leuk te vinden. Ben je benieuwd naar de rest van haar verhaal? Lees hieronder verder! 

Hoe heb je de gesprekken als mentor/intervisiebegeleider zelf ervaren en wat bracht het jou?

Het bleek geweldig leuk om te doen. Ik had een goede klik met mijn mentee, en we hadden fijne gesprekken. Ik zag voor mezelf als valkuil dat ik te snel zou vervallen in het geven van inhoudelijk advies. In de praktijk bleek het eenvoudiger dan gedacht en verrassend leuk om met het stellen van vragen de mentee te helpen bij haar denkproces. Door goed te luisteren en juist vragen te stellen (in plaats van met oplossingen te komen) kwam de mentee tot inzichten. Dat hielp haar, maar gaf mij ook een gevoel van voldoening. Het gaf ons beide energie. 

Waarom heb je besloten om je aan te melden als mentor/intervisiebegeleider?

Vorig jaar zag ik de oproep van het NGFG voor het Mentor- en Intervisieprogramma. Ik heb me toen aangemeld als mentor. Ik zag het namelijk als een kans om mezelf te ontwikkelen en daarbij andere FG’s te ondersteunen.  Ik heb ruim 10 jaar ervaring op het gebied van privacywetgeving en ik ben 8 jaar functionaris voor de gegevensbescherming. Ik ken de valkuilen en de uitdagingen van het werk en vindt het fijn om mijn ervaring in te zetten om zo anderen verder te helpen. 

Wat zijn kwaliteiten die een goede mentor/intervisiebegeleider moet hebben volgens jou?

Mentorschap is geen training of adviesgesprek. Je komt als mentor niet met oplossingen. Dat kan ook niet want elke situatie is anders. En het hoeft ook niet want de mentee heeft zelf genoeg goede ideeën. Je mag als mentor helpen om die boven tafel te krijgen en dat is nog veel bevredigender en leuker dan ik had gedacht.

Waarom raad je anderen aan deel te nemen aan dit programma als mentor/intervisiebegeleider of mentee?

Je hoeft geen oude rot in het vak te zijn om een goede mentor te zijn. En je hoeft ook geen groentje te zijn om baat te hebben bij een mentor gesprek. Beide rollen kunnen je helpen bij je professionele ontwikkeling.

Wil je meer weten? 

Leg contact met Helmi via de Leden zoeken Leden pagina.