Home / Actueel / Nieuws

Correctie in tekst AVG over de FG

Geplaatst op 02-05-2018  -  Categorie: Archief

Correctie in tekst AVG over de FG 

In de tekst van de AVG worden enkele correcties aangebracht, waarvan er een in een bepaling over de FG. Het gaat om artikel 38, lid 3, derde zin:

in plaats van:

“De functionaris voor gegevensbescherming brengt rechtstreeks verslag uit aan de hoogste leidinggevende van de verwerkingsverantwoordelijke of de verwerker.”,

lezen:

“De functionaris voor gegevensbescherming brengt rechtstreeks verslag uit aan het hoogste leidinggevende niveau van de verwerkingsverantwoordelijke of de verwerker.”.

 

Commentaar:

Voor Nederland en België bevat het zgn. Corrigendum hiermee niet alleen een redactionele, maar ook een juridisch relevante verbetering. De FG rapporteert niet per se aan de hoogste leidinggevenDE, maar kan dit doen aan het hoogste leidinggevende NIVEAU. Er hoeft dus geen sprake te zijn van een (enkele) hoogste leidinggevende. Dit kan van belang zijn voor o.a. bedrijven met een meerhoofdig bestuur. In die gevallen is er dus meer ruimte voor een zinvolle invulling van de positie van de FG in de organisatie (met dank aan NGFG-lid Jeroen Terstegge).