Home / Actueel / Nieuws

Commissie Gemeenten

Geplaatst op 12-12-2023  -  Categorie: Nieuws  -  Auteur: Syvia Meinders

Beeld van panden grenzend aan water

Op 13 november is op de website van het NGFG een bericht geplaatst dat de commissie grotere gemeenten was opgericht. Deze commissie is opgestart vanuit de behoefte die een aantal collega’s en ik, Sylvia Meinders, hadden.  Natuurlijk zijn er al de nodige regio overleggen, maar soms is daar niet de mogelijkheid om te sparren over onderwerpen die met name grotere gemeenten bezighouden omdat zij bijvoorbeeld regiegemeente zijn.

Vandaar dat ik samen met mijn collega Tanita de Beeld, FG van Apeldoorn, het initiatief heb genomen om het NGFG te benaderen om samen met hen een commissie voor grotere gemeenten op te starten. NGFG reageerde direct enthousiast. En inmiddels hebben ook de collega’s van Amersfoort, Almere en Groningen zich bij ons aangesloten.

Enthousiasme echter ook onder kleinere gemeenten

Als snel werd vanuit andere gemeenten, kleiner dan de aanvankelijk beschreven doelgroep voor deze commissie grotere gemeenten ( te weten: 150.000 – 250.00 inwoners), gereageerd dat ook daar veel behoefte is aan een dergelijke commissie. Immers, een aantal onderwerpen waar we tijdens de bijeenkomsten graag met elkaar op in willen gaan, betreffen álle gemeenten. Daarbij komt dat er vooral ook behoefte is aan de mogelijkheid om met collega’s vakinhoudelijk te kunnen sparren, kennis uit te kunnen wisselen of bijvoorbeeld met elkaar een kennisbank te creëren. En zeker niet onbelangrijk: het eventueel extern uitdragen van standpunten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de HR21, de landelijke RET-monitor of de handreiking internetonderzoek participatiewet, om maar een paar onderwerpen te noemen. 

Commissie grotere gemeenten wordt commissie gemeenten

In overleg met het NGFG is dus besloten om het aantal inwoners dat een gemeente moet hebben om als FG deel te nemen aan deze commissie, los te laten en de commissie dus gewoon Commissie Gemeenten te noemen. Het gaat vooral om het vormen van een groep collega’s die graag met elkaar de diepte in willen gaan t.a.v. onderwerpen die wij allemaal belangrijk vinden.

Frequentie bijeenkomsten commissie gemeenten

De commissie zal naar verwachting 2 keer per jaar fysiek bij elkaar komen en 2 keer per jaar digitaal. De vergaderdata voor 2024 zullen we binnenkort gaan plannen. De datum voor de ‘Quick-start’ bijeenkomst  is inmiddel geprikt: 18 januari 2024 van 10:00 tot 11:30 uur via Teams.

Meld je nu aan

Dus: heb jij zin om inhoudelijke bijdragen te leveren aan deze commissie? Meld je dan aan via de activiteitenkalender op ngfg.nl. Heb je nog vragen dan mag je ook altijd contact met mij opnemen.

Sylvia Meinders
Functionaris Gegevensbescherming Gemeente Enschede.