Home / Actueel / Nieuws

Column Geerke Simons: Kom maar op!

Geplaatst op 31-08-2023  -  Categorie: Columns  -  Auteur: Geerke Simons

Beeld van een nieuwsgierig katje

De Functionaris Gegevensbescherming is een eenzaam beroep. Dat was tenminste het thema van de Dag van de FG die de Autoriteit Persoonsgegevens dit jaar organiseerde.

Eenzaam kan het zeker zijn. En soms ook wel wat guur als je in de kou wordt gezet. Het kan zenuwslopend zijn als je net voor het eerst benoemd bent en iedereen naar jou kijkt als de bron van alle kennis van goed en kwaad.

Je kunt het ook anders ervaren: volgens mij is er nauwelijks een leukere rol om overal je neus in te mogen steken en je met van alles te mogen bemoeien, zonder dat iemand je terug mag roepen.

Verder kijken dan je neus lang is

Die neus is in dit geval van mij, Geerke Simons. Ik ben sinds juni 2017 FG van een grote zorgorganisatie voor de gehandicaptenzorg en niet-aangeboren hersenletsel. Onze cliënten kunnen net geboren zijn of al over de 90. Ik ben ook FG van een ZMLK-school. Die is onderdeel van de overkoepelende stichting.

Column? Artikel? FAQ?

Waarom komt uitgerekend míjn neus om de hoek kijken in deze deze column op NGFG.nl? Onze beroepsorganisatie heeft een aantal FG’s gevraagd om regelmatig artikelen te schrijven voor de collega’s in het land. In welke vorm dat gaat, staat nog open. Een column ? (Daar hebben we nu maar even voor gekozen.) Een informatief artikel? Een tekst om voor wat reuring te zorgen? Uiteindelijk als onderdeel van een FAQ op de website?

Kennisdelen

Dat laatste, een FAQ, zeg ik niet zomaar. Kennisdelen is immers een van de grondslagen van ons genootschap. (Leuk om die term nou ook eens zo te gebruiken.) Waar ik zelf geregeld tegen aan loop is het aanzienlijke verschil in kennis. Niet alleen bij de zorgmedewerkers waarmee ik dagelijks contact heb, maar ook bij collega FG’s. Er zijn erbij die al 20 jaar of langer de rol vervullen en waar ik zelf veel van opsteek. Ik kom ook FG’s tegen die vrijwillig of tegen wil en dank recent zijn benoemd. Die zitten met vragen zoals wat moet er nou echt in een verwerkingsregister?.

FG's lastige doelgroep...

Dat maakt het nog niet gemakkelijk om de juiste toon te vinden in bijvoorbeeld een column. Je wilt niet de een beledigen en de ander te hoog toespreken. En dan heb ik het nog niet gehad over de FG die zich heel nauwgezet aan de afbakening van de wettelijk omschreven functie houdt. En de FG die daarnaast ook bedrijfsjurist is of informatiemanager. Nee, de NGFG maakt het haar artikelenschrijvers niet gemakkelijk. Echter, wij FG’s hebben wel voor hetere vuren gestaan, dus we gaan het gewoon doen.

... jullie input is belangrijk: laat je horen op het ledenforum

De aftrap is in elk geval aan mij. En ik maak van deze gelegenheid gebruik om naar jullie mening te vragen. Over welk onderwerpen gaan we schrijven? Welke thema’s willen jullie belicht zien? Verwachten jullie een filosofische kijk op het beroep, gaan jullie voor interpretaties van wetgeving, dagelijkse dilemma’s of voor praktische informatie?

Laat het ons weten, dan steken we daar de neus eens in. We hebben hiervoor een categorie (input kennisdelen NGFG-leden) aangemaakt op het ledenforum. Log in en laat van je horen!

Geerke Simons