NIEUWSARTIKEL

AP keurt criteria voor aantoonbare AVG-compliance goed

Geplaatst op 10-11-2023  -  Categorie: Nieuws  -  Auteur: Joost Holstvoogd

Beeld van twee handen die een 'boks' geven

Op 24 oktober 2023 heeft de Autoriteit Persoonsgegevens de AVG-Certificeringsstandaard en -criteria BC 5701:2023 goedgekeurd. Een mijlpaal in de richting van een officiële AVG-certificering. We leggen je kort uit wat deze ontwikkeling inhoudt en wat het voor de privacy praktijk betekent.

Een AVG-certificeringsmechanisme als bedoeld in artikel 42 AVG, kent grofweg twee delen:

  1. De certificeringscriteria.
    Dit zijn de eisen waaraan organisaties moeten voldoen om straks het officiële AVG-certificaat te kunnen behalen. Ze beschrijven precies wat een organisatie moet doen om aantoonbaar aan de AVG te voldoen en hoe ze dit kan bereiken.
  2. Kwaliteit van het certificeringsproces
    Een beoordeling van de kwaliteit van het certificeringsproces van de certificerende instelling (Brand Compliance). Dit wordt beoordeeld door de Raad voor Accreditatie (RvA) en is inmiddels in gang gezet. Na deze zogenoemde accreditatie mag Brand Compliance de officiële AVG-certificaten uitgeven.

Certificeringscriteria nu officieel goedgekeurd

Het besluit van de AP betekent dat de certificeringscriteria nu officieel zijn goedgekeurd en dus niet meer wijzigen. Voor privacy professionals kan deze ontwikkeling op meerdere manieren relevant zijn. Je kan de norm natuurlijk gebruiken om jouw organisatie voor te bereiden om straks als een van de eerste organisaties in NL/EU een officieel AVG-certificaat te bemachtigen, maar ook als objectief toetsingskader voor aantoonbare AVG-compliance en/of als richtlijn voor de verdere professionalisering van de AVG implementatie.

Kennismakingssessie BC 5701 norm

Op maandag 11 december 2023 organiseert Piims Academy een kennismakingssessie over de BC 5701 norm. Wil jij meer weten over de kansen en de uitdagingen over de BC 5701 norm? Neem dan hier even een kijkje en meld je snel aan!

Meer informatie over de BC 5701

Meer informatie over de BC 5701, waaronder een uitgebreide whitepaper, vind je op de websites van de organisaties die de norm ontwikkeld hebben. Dit zijn:

  • Piims Academy, kernauteur van, en officieel opleider voor, de BC 5701
    en
  • Brand Compliance, certificerende instelling en schemabeheerder van de BC 5701.

Vragen naar aanleiding van dit bericht kun je e-mailen aan Joost Holstvoogd, Piims Academy.